Veelgestelde vragen

1Voor wie is een grandmother of grandfather ceremonie geschikt?
huachuma en jurema hebben een helende werking voor tal van problemen/aandoeningen: depressie angsten overspannenheid/ burn-out stress lichamelijke pijnklachten post-traumatische stress stoornis (PTSS) problemen met intimiteit seksueel misbruik zingevingsvraagstukken leidraad op het spirituele pad het gevoel vast te zijn gelopen in het leven, meer richting willen.
2Wanneer kan je beter geen grandmother of grandfather extract drinken (contra-indicaties)?
Bepaalde ziektes gaan NIET samen met dit plantenmedicijn. Hierbij de contra-indicaties die gelden voor een huachuma-sessie: Allergie of overgevoeligheid voor huachuma, mescaline of leden van de familie Cactaceae alcohol- of drugsgebruik en/of -verslaving ziekten van hart en bloedvaten (w.o. hartritmestoornissen) en medicatie zware borderline, schizofrenie, opname in psychiatrische instelling of klinieken en psychose Ernstig hoge bloeddruk zwangerschap lever/darm gerelateerde ziektes zoals bloedende darm Medicijngebruik Een aantal medicijnen of middelen gaan absoluut niet samen met het gebruik van huachuma: alle antidepressiva en antipsychotica slaapmedicatie bloeddrukverlagers migrainemedicatie suikerziekte en medicatie allergiemedicatie (anti-histamines) cocaïne/heroïne amfetamine (speed), methadone, crack, meth xtc, ghb, ketamine chloorpromazine, fenothiazines immunomodulantia alcohol Raadpleeg je behandelend arts in geval van twijfel.
3Wat mag ik wel en niet eten voor mijn grandmother of grandfather reis?
Dieet voor (grandfather) Huachuma ceremonie Voor een huachuma reis is het niet noodzakelijk om je aan het ‘Aya dieet’ te houden. Wel adviseren we je ten minste 3 dagen voor de ceremonie te houden aan een zo gezond-mogelijk dieet. Hoe zuiverder (dus zo min mogelijk bewerkte producten, geen rood vlees, GEEN ALCOHOL) hoe beter. In huachuma zit geen mao-remmer dus tyramine houdende middelen kunnen gewoon genuttigd worden. Dieet voor grandmother ceremonie Wij adviseren minstens 1 week voor de ceremonie je te houden aan een ‘tyramine vrij dieet’. Dit omdat tyramine contra-indicatie is met de mao-remmer die in het extract zit. Verder is het advies om de weken voorafgaand zo zuiver mogelijk eten. Lijst met tyramine houdende middelen: -Oude kazen - Gedroogde, geplekeld of anderszins geconserveerde vis - Vlees dat niet vers is (vooral lever) - Worst/salami/corned beef - Proteine supplementen - Miso soep - Garnalenpasta - Zuurkool - Overrijp fruit - Avocado - Alcohol houdende dranken (bier, wijn), en ook alcoholvrij bier - Zuivelproducten die tegen het einde van de houdbaarheidsdatum lopen - Noten (in grote hoeveelheden) - Aspartaam (bijv. in light producten zoals cola light) - Gist in vitaminesupplementen - Sojasaus/sojapasta, tempeh
4Hoe kan ik me verder voorbereiden?
Door goed voor jezelf te zorgen de weken voor een ceremonie. Leef gezond, beweeg voldoende, zorg dat je momenten pakt om te rusten/naar binnen te gaan, bijvoorbeeld door middel van meditatie. Het is goed om na te denken over een intentie. Het is goed om informatie te winnen over plantmedicijnen en te lezen over ervaringen, maar probeer het op gegeven moment ook los te laten. Het is belangrijk dat je de ervaring in gaat met een open houding, met vertrouwen en zonder verwachtingen
5Hoe lang duurt een ceremonie?
Dit kan behoorlijk uiteenlopen, maar gemiddeld duurt een grandfather reis tussen de 10-14 uur. Een Grandmother reis duurt tussen de 6-10 uur
6Wat moet ik zelf meenemen naar de ceremonie?
We vragen je de volgende dingen zelf mee te nemen: Kussen + deken, handdoek, hoeslaken, bidon. Eventueel: extra kleding, notitieblok + pen, evt. een muziekinstrument.
7Kan ik samen met iemand deelnemen aan de ceremonie?
Je bent zeker welkom om samen deel te nemen aan één of meerdere ceremonies. Wel willen wij er op attenderen dat we mensen die samen willen deelnemen niet naast elkaar laten liggen. Wij hebben in het verleden gemerkt dat dit belemmerend werkt voor zowel eigen proces als de groepsenergie. Later in de ceremonie, als het einde nadert, kan je elkaar weer opzoeken.
8Hoe laat begint de ceremonie en hoe laat is het de volgende dag afgelopen?
Deelnemers zijn welkom vanaf 13:00 uur (ontvangst met kennismaking en kopje thee) Rond 14:00 zullen wij na alles uitgelegd te hebben starten met de ceremonie. De volgende ochtend houden wij een korte 'sharing', tijdens het ontbijt rond 10:00 uur. De meesten mensen vertrekken dan weer tegen 10:30 uur.
9Is het verplicht om te blijven slapen? Waar slaap ik?
OVERNACHTING IS BIJ IEDERE CEREMONIE INCLUSIEF. We raden iedereen ten zeerste aan de nacht te blijven. Een reis kan behoorlijk impact hebben zowel fysiek als emotioneel en het zal ver in de nacht zijn voordat het medicijn is uitgewerkt. Dit is waarom wij het onverantwoord vinden als deelnemers naar huis rijden. Jouw plek in de ceremonieruimte is tevens ook de plek waar je zult slapen. Wil je persé niet blijven overnachten dien je opgehaald te worden door iemand anders. (pas na toestemming van de begeleiding). Dit kan betekenen dat dat ergens midden in de nacht is.
10Is er gelegenheid om te douchen na de ceremonie?
Zeker, er is een badkamer aanwezig.
11Is jullie setting sjamanistisch?
Wij noemen onszelf geen 'sjamanen' en dit is wat wij absoluut niet willen uitdragen of waar wij waarde aan hechten. Werken met plantmedicijnen is zeker wel sjamanistisch/ energetisch werk, onze werkwijze is voor iedereen toegankelijk. (spiritueel maar ook heel aards). Binnen onze setting vinden wij ruimte heel belangrijk en laten wij mensen in hun eigen proces. Daar waar extra ondersteuning nodig is staat er altijd begeleiding klaar. Als begeleider proberen wij deelnemers zo veel mogelijk te inspireren het zelfhelend vermogen in gang te zetten. Veiligheid staat bij ons op 1 en ons team van begeleiders weet hoe te anticiperen op iedere situatie die zich voor kan doen. Het team van DiVine bestaat uit mensen die vanuit hun hart willen werken met de medicijnplanten. De ceremonies bij DiVine worden gegeven vanuit vooral een therapeutische insteek. Uiteraard is er bij ons ook alle ruimte voor het spirituele aspect en veel respect voor het medicijn uit het Amazonegebied/ Andesgebergte. Wij werken uit ons hart maar zijn geïnspireerd door verschillende invloeden vanuit de traditionele manier.
12Ben ik weer in staat alles te doen de dag na de ceremonie?
Wij adviseren altijd om als het kan de dag erna vrij te houden. In principe ben je wanneer de Grandmother of Grandfather is uitgewerkt meteen weer helder en heb je ook geen 'kater' na afloop. Het proces gaat wel ook na de ceremonie door, er zijn soms veel emoties en inzichten langsgekomen, dus het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en zoveel mogelijk rust neemt de dagen erna.
13Wat als ik erg zenuwachtig ben?
Het is heel normaal dat je zenuwachtig bent. Ons menselijk brein is gericht op controle en risicobeperking om ons zo veilig mogelijk te houden gedurende ons leven. Het onbekende is voor ons brein een moeilijk iets om mee om te gaan, laat staan om op te vertrouwen. Probeer Huachuma te zien als een diepe healing sessie die je ingaat. De spirit van de plant en de alwetende bewustzijnslaag willen jou genezen en helpen. Deze kunnen dat het beste wanneer jij je vertrouwen in hun legt en probeert geen verzet te leveren. Natuurlijk zul je in het begin moeten wennen aan alle sensaties, gevoelens die de ceremonie je geeft. Maar onthoud dat alles wat gebeurt een doel heeft in jouw helingsproces en een spiegel is. Het is moeilijk om de minder leuke gevoelens te moeten voelen, maar weet dat je op deze manier een diepe heling in gang zet.
14Mag ik iemand meenemen (die niet deelneemt) tijdens de ceremonie?
We begrijpen dat het voor jou een ingrijpend iets is, we kunnen dit in principe helaas niet faciliteren. Dit is met name omdat het niet fijn zou zijn als je misschien wordt afgeleid in je proces en ook omdat we niet echt een ruimte hebben voor niet-deelnemers om te verblijven. Als laatste geldt dit ook vanwege de privacy van de andere deelnemers uit de groep. We hopen op je begrip daarvoor. Onze begeleiders zijn warme, lieve mensen die jou met liefde steunen en bijstaan in jouw proces.
15Ik ben zelf healer/ sjamaan en wil graag helpen een ceremonie te begeleiden
Wij hebben in het verleden meegemaakt dat er deelnemers waren die tijdens een ceremonie voelden andere deelnemers te moeten 'healen' voor, tijdens en na de ceremonie mensen gingen 'lezen' en invloed op de energie probeerden uit te oefenen, wat voor de andere deelnemers een verwarrende invloed had. Wij hebben ervaren dat de planten die wij gebruiken hun werk het beste kunnen uitvoeren als deelnemers de ruimte hebben om zelf tot inzicht te komen en zichzelf te helen. Wij willen dat onze deelnemers die aan de plantmedicijn ceremonie deel nemen blijven bij zijn of haar eigen proces en niet die van een ander gaan verstoren. Met alle respect voor onze helende collega's/ mediums/ sjamanen, dit is onze werkwijze en daar zullen wij niet van af wijken.
16Wat als ik iets vergeten ben mee te nemen na een ceremonie?
Na elke ceremonie blijven er spullen van deelnemers liggen. Deze worden hooguit twee maanden bewaard op de locatie. Gevonden voorwerpen kunnen op de dagen dat we onze ceremonies geven op de ceremonie locatie opgehaald worden.
17Kan een grandmother/ grandfather reis me van mijn problemen af helpen?
Deze medicijnen zijn hulpmiddelen; huachuma, truffels en ayahuasca vormen geen oplossing. Er is geen medicijn die je van al je problemen af gaat helpen. De plantmedicijnen kunnen je helpen met het verwerken van blokkades, inzicht in jezelf geven. Ze laten je zien wat belangrijk is om aan te werken. Het is aan jou wat je met deze opgedane lessen doet in je verdere leven. Jij moet beslissen welke keuzes je in je leven gaat maken om een gelukkig mens te worden/ blijven. Sommige mensen hebben te maken met uitdagende gevoelens die naar de oppervlakte komen na een ceremonie. Wij bieden altijd nazorg aan (via onze vaste begeleider Michel) mocht de deelnemer dit nodig hebben na afloop van de ceremonie.
18Gebruiken jullie dierlijke producten?
Ja, in het voedsel zitten dierlijke producten en wij gebruiken drums die gemaakt zijn van dierenvellen. Qua eten kunnen we met iedereen rekening houden. Onze maaltijden zijn vegetarisch. Tijdens Huachuma ceremonies serveren we ook wel eens biologisch vlees. Mocht je strict een veganistische setting wensen is DiVine daar niet de juiste setting voor. Wel kunnen we veganistische maaltijden verzorgen en ook met allergieën kunnen we uiteraard rekening houden.
19Wat als er tijdens een ceremonie een energie/ entiteit op mijn overspringt die niet bij mij hoort
Dit is een veel gestelde vraag waarvan naar onze perceptie mensen onnodig bang worden gemaakt in de 'spirituele' wereld. Het kan zeker zijn dat er een energie/ entiteit aan je kan kleven (ook kan dit buiten ceremonies gebeuren) maar dit is iets wat wij nagenoeg niet meemaken tijdens onze ceremonies. Dit kan te maken hebben met onze nuchtere aanpak. Wij zien entiteiten als 'lagere energieën', doordat je meer 'open' staat tijdens een ceremonie kan je hier meer vatbaar voor zijn. Als je zelf in een lage trilling 'vibreert' kan het zijn dat je energie met gelijke trilling aantrekt. Echter zien wij deze energieën niet als iets negatiefs, wij geloven dat deze energieën altijd functie hebben en er voor zorgen dat er een bepaalde emotie (meestal angst) wordt losgemaakt. Het komt zelden voor dat mensen hier last van hebben tijdens onze ceremonies. Wij zullen deze energieën niet weghalen bij een deelnemer, maar de deelnemer indien nodig te begeleiden om deze lage vibraties/ angststukken zelf los te kunnen laten. Ook na afloop van de ceremonies zijn wij altijd beschikbaar voor nazorg indien gewenst.