Huachuma (ook bekend als San Pedro) is de inheemse naam voor de Trichocereus Pachanoi Cactus. Net zoals Ayahuasca, wordt het binnen sjamanistische tradities als een heilige medicijn plant beschouwd. Oorspronelijk komt de cactus uit het Andesgebergte. De cactus wordt gebruikt om te helen van psychische, lichamelijke, emotionele en spirituele ziektes en disbalans.

De cactus bevat o.a. de werkzame stof Mescaline, deze zorgt voor de entheogene werking, zoals DMT in Ayahuasca en phylosibine in paddenstoelen.

 

Huachuma verschilt heel erg van Ayahuasca. Huachuma is mannelijk, aards, recht door zee. Hij kan confronterend zijn maar dit zal op de meest liefdevolle manier zijn. Hij brengt je terug in je lijf, terug naar de basis en helpt je naar alle ‘nonsens’ in je hoofd anders te kijken of het te versimpelen. Hij helpt je inzicht te krijgen over de patronen die je blokkeren naar je potentieel. Hij helpt je alle opgedane lessen te integreren in je hart. Hij brengt je terug in contact met de natuur, te herinneren wie je werkelijk bent. Er zullen ook momenten zijn dat je je bijna nuchter voelt (de werking gaat in golven) maar een enorm fijne intense rust ervaart.

Huachuma is voor de meeste mensen niet heel erg visueel (maar het is zeker mogelijk) zoals bij ayahuasca of paddenstoelen. ‘Fysiek’ is het wel, voor velen op een fijne manier en je zult ervaren dat huachuma je opnieuw bewust laat worden van je fysieke vermogen. Overgeven kan, maar komt niet vaak voor zoals bij ayahuasca.

 

Huachuma/San Pedro heeft dus een sterk reinigende werking op diverse lagen, zowel emotioneel, mentaal, fysiek als spiritueel. Het helpt je een hogere staat van bewustzijn te bereiken, het helpt je te genezen, te groeien, te leren en te ontwaken, het verscherpt je intuïtie en helderheden. Het leert ons om in balans en harmonie te leven, het leert ons medeleven en begrip te hebben en laat ons zien hoe alles lief te hebben en te respecteren. Het verbindt ons met alles wat leeft en laat ons het eenheidsbewustzijn ervaren.

Een reis met Huachuma is een reis met veel zachtheid, daarin kunnen we ook zien waar eventuele belastende zware energieën vastgehouden worden, persoonlijke issues uit het verleden kunnen naar boven komen, we krijgen te zien waar het vandaan komt, en wat de leer hierin is. Door simpelweg te kijken, te zien en ervaren wat er in het hier en nu ervaren mag worden, kunnen we onszelf hierin helen en bevrijden.

 

Huachuma is naar buiten gericht in tegenstelling tot ayahuasca die naar binnen is gericht. Om deze reden is de setting anders dan een ayahuasca ceremonie. We zitten in een kring en interactie heeft grote invloed op de ceremonie en innerlijke processen.  Er zullen tijdens de ceremonie verschillende sharings zijn en begeleidende activiteiten zijn (maar een ronde overslaan is ook geen probleem). Bij mooi (droog) weer zal de ceremonie vooral buiten (rondom het kampvuur) plaatsvinden.

Uiteraard is iedereen vrij om momenten voor zichzelf te nemen, er zullen ook rituelen gedaan worden waarbij de elementen betrokken zullen worden.

Er zullen momenten van stilte zijn en er zal begeleidende live muziek aanwezig zijn. Een Huachuma reis duurt lang, ga zeker uit van minstens 10 uur (afhankelijk van hoeveel je bij drinkt). Wil je voor een diepe ervaring gaan kan je zeker uitgaan van een uur of 14.

De volgende dag zal er een sharing zijn rond 11:00 uur om de ervaringen te delen. Hierna is iedereen weer vrij om zijn of haar reis naar huis te vervolgen.

 

Voor wie geschikt?

In principe is een huachuma reis voor iedereen geschikt. Bij voorkeur laten we mensen toe die eerder een ayahuasca reis hebben gemaakt. Dit omdat onze ervaring is dat huachuma je de lessen, die je in de ayahuasca reis hebt opgedaan helpt te integreren op een aardse manier.

Wij houden er rekening mee dat er een balans is tussen aantal mannen en vrouwen. Hou er rekening mee dat een huachuama ceremonie echt een ‘groepsactiviteit’ is.

 

Contra-indicaties

Bepaalde ziektes gaan NIET samen met dit plantenmedicijn. Voor de volledigheid hierbij de contra-indicaties die gelden voor een huachuma-sessie:

 • Allergie of overgevoeligheid voor huachuma, mescaline of leden van de familie Cactaceae
 • lcoholgebruik en/of -verslaving
 • ziekten van hart en bloedvaten (w.o. hartritmestoornissen) en medicatie
 • zware borderline, schizofrenie, opname in psychiatrische instelling of klinieken en psychose
 • lage/hoge bloeddruk
 • zwangerschap
 • lever/darm gerelateerde ziektes zoals bloedende darm

 

Medicijngebruik

Een aantal medicijnen of middelen gaan absoluut niet samen met het gebruik van huachuma:

 • alle antidepressiva en antipsychotica
 • slaapmedicatie
 • bloeddrukverlagers
 • migrainemedicatie
 • suikerziekte en medicatie
 • allergiemedicatie (anti-histamines)
 • cocaïne/heroïne
 • amfetamine (speed), methadone, crack, meth
 • xtc, ghb, ketamine
 • chloorpromazine, fenothiazines
 • immunomodulantia
 •  alcohol

Raadpleeg je behandelend arts in geval van twijfel.

Wil je weten wat onze persoonlijke ervaring is met Huachuma ? Check dan de onderstaande video van Nadesha: