Veelgestelde vragen

1Wat is ayahuasca?
Ayahuasca is een plantmedicijn met zijn oorsprong in de amazone jungle. Het wordt reeds duizenden jaren gebruikt voor heling van lichaam en geest. Ayahuasca is een entheogeen (bewustzijnsverruimend middel). De letterlijke betekenis is 'liaan van de ziel'. Met ayahuasca maken je een innerlijke reis naar je ziel. Dit kan gepaard gaan met visioenen, het loskomen van emoties/innerlijke blokkades. Het geeft diepe inzichten/levenslessen. Ayahuasca heeft een helende werking voor tal van plroblemen/aandoeningen zoals depressie, angsten, stress/burnout, zingevingsvraagstukken, verslavingen, post-traumatische stress stroornis (PTSS)
2Voor wie is een ayahuascaceremonie geschikt?
Ayahuasca heeft een helende werking voor tal van plroblemen/aandoeningen: depressie angsten overspannenheid/burnout stress lichamelijke pijnklachten verslavingen post-traumatische stress stroornis (PTSS) problemen met intimiteit seksueel misbruik zingevingsvraagstukken leidraad op het spirituele pad het gevoel vast te zijn gelopen in het leven, meer richting willen.
3Wanneer kan je beter geen ayahuasca drinken (contra-indicaties)?
In principe is ayahuasca een veilig middel. Maar er zijn enkele gevallen waarbij het gebruik van ayahuasca afgeraden wordt. Ziekten die een risico vormen bij gebruik van ayahuasca: - Nierziekten - Hart-vaataandoeningen (angina pectoris, historie van hersenbloeding/infarct) - Epilepsie - Onstabiele diabetes - Te snel werkende schildklier - Leveraandoeningen Geestelijke aandoeningen Bij enkele geestelijke aandoeningen wordt het gebruik van ayahuasca afgeraden. Voorbeelden hiervan zijn schizofrenie, psychose en borderline. Medicatie Ayahuasca is niet toegestaan bij het gebruik van bepaalde medicatie, zoals antidepressiva, betablokkers ( medicatie die het hartritme beinvloedt), antihistaminica en bloeddrukverlagers. Ook het gebruik van neusspray en niet-steroide ontstekingsremmers (ibuprofen, naproxen, diclofenac) is niet toegestaan. Zwangerschap & borstvoeding Een zwangerschap en het geven van borstvoeding zijn een contra-indicatie voor het drinken van ayahuasca.
4Wat mag ik wel en niet eten voor mijn ayahuasca reis?
De volgende voeding moet je ten minste 3 dagen (bij voorkeur langer) voor de ayahuascaceremonie vermijden: - Oude kazen - Gedroogde, geplekeld of anderszins geconserveerde vis - Vlees dat niet vers is (vooral lever) - Worst/salami/corned beef - Proteine supplementen - Miso soep - Garnalenpasta - Zuurkool - Overrijp fruit - Avocado - Alcohol houdende dranken (bier, wijn), en ook alcoholvrij bier - Zuivelproducten die tegen het einde van de houdbaarheidsdatum lopen - Noten (in grote hoeveelheden) - Aspartaam (bijv. in light producten zoals cola light) - Gist in vitaminesupplementen - Sojasaus/sojapasta, tempeh * 4 uur voor de ceremonie mag niet meer gegeten worden. We raden om ten minste 1 week voor de ceremonie rekening te houden met je voeding. Het is niet noodzakelijk maar het is beter om deze periode geen alcohol te drinken en bewerkt voedsel en voedsel/dranken waar veel toegevoegde suikers en zout in zitten te vermijden. Eet zo veel mogelijk natuurlijke producten.
5Hoe kan ik me verder voorbereiden?
Door goed voor jezelf te zorgen de weken voor een ceremonie. Leef gezond, beweeg voldoende, zorg dat je momenten pakt om te rusten/naar binnen te gaan, bijvoorbeeld door middel van meditatie. Het is goed om na te denken over een intentie. Waarom wil je ayahuasca drinken en wat verwacht je er van? Wat hoop je dat het je brengt. Het is goed om dingen op te zoeken over ayahuasca, maar probeer het op gegeven moment ook los te laten. Probeer open de ervaring in te gaan.
6Hoe lang duurt een ayahuasca ceremonie?
Dit kan behoorlijk uiteenlopen, maar gemiddeld duurt een ayahuasca reis 5-8 uur.
7Hoe verloopt een ceremonie?
Voor de ceremonie start zullen we je kort wat uitleg geven over ayahuasca en de ceremonie en is er de gelegenheid om vragen te stellen. Als de ceremonie geopend is wordt de ayahuasca gedronken en wordt na het eerste drankje gevraagd om je intentie uit te spreken. De ceremonies worden begeleid door muziek (waaronder livemuziek) en zijn we als begeleiders aanwezig om je liefdevol te ondersteunen waar nodig. We bieden de ayahuasca in 2 rondes aan. Het is niet verplicht om twee keer te drinken. Ayahuasca geeft zelf heel goed aan of het nodig is om nog een ronde te drinken. We proberen je zoveel mogelijk in je eigen proces te laten. Als we merken dat je wat ondersteuning kunt gebruiken zal iemand van de begeleiding je ondersteunen. Een arm om je heen of een bemoedigend woord kan van enorme waarde zijn tijdens je proces. Belangrijk om te onthouden is dat een ayahuascareis nooit meer is dan dat je aankunt. Na ongeveer 6 uur wordt de ceremonie afgesloten. Sommige deelnemers zijn dan nog aan het reizen en zijn vrij om rustig on de ceremonieruimte te blijven liggen. Er zal ook na het sluiten van de ceremonie nog begeleiding aanwezig zijn.
8Wat zijn de positieve effecten van ayahuasca?
Ayahuasca zorgt voor een sterke reiniging/detox van het lichaam> Blokkades worden opgeheven en traumas worden losgelaten. Ayahuasca wordt in de amazone beschouwd als het belangrijkste medicijn en dat is niet voor niets. Het zorgt voor een sterke heling van lichaam en geest. Ayahuasca werkt in het onderbewustzijn waar bijv. bepaalde weggestopte gebeurtenissen uit het verleden doorleefd/verwerkt/losgelaten kunnen worden. Lichamelijke blokkades/pijnnen zijn vaak gekoppeld aan de geestelijke gesteldheid. Energieën gaan weer stromen en het denken wordt helderder. Bij onder andere de volgende klachten/aandoening heeft ayahuasca positieve effecten: -Depressie -Post-traumatische stress stoornis (PTSS) -Stress -Burnout/overspannenheid * Ayahuasca geeft helderheid over je levenspad. Je voelt tijdens een reis wat je nog dient/vervult en welke zaken je mag gaan loslaten. Inspiratie en creatviteit nemen toe.
9Wat moet ik zelf meenemen naar de ceremonie?
We vragen je de volgende dingen zelf mee te nemen: Kussen + deken, handdoek, bidon, evt extra kleding, notitieblok + pen, evt. een muziekinstrument.
10Hoe laat begint de ceremonie en hoe laat is het de volgende dag afgelopen?
Deelnemers zijn welkom vanaf 16:00 uur (ontvangst met kennismaking en kopje thee) Rond 17:00 zullen wij na alles uitgelegd te hebben starten met de ceremonie. De volgende ochtend houden wij een korte 'sharing', tijdens het ontbijt rond 10:00 uur. De meesten mensen vertrekken dan weer tegen 11:00 uur.
11Is het verplicht om te blijven slapen?
Het is zeker niet verplicht om te blijven slapen maar we raden iedereen ten zeerste aan de nacht te blijven. Na een ayahuasca reis kan je je wat duizelig voelen, er zijn zelfs mensen die nog uren later terug in de reis kunnen schieten en daarom vinden wij het in de meeste gevallen onverantwoord dat mensen (ook op een laat tijdstip) weer naar huis rijden. Mogelijkheid om te slapen is de ceremonieruimte of op onze aparte slaapzolder.
12Is er gelegenheid om te douchen na de ceremonie?
Zeker, er is een badkamer aanwezig in het pand.
13Welke planten worden gebruikt voor Ayahuasca?
Tijdens onze ceremonies gebruiken we de combinatie van Syrian Rue (Peganum Harmala) en Mimosa Hostilis. Deze Ayahuasca variant wordt ook wel Jurema genoemd. Wij hebben ondervonden en onderzocht en in het werken (ook na het ervaren van verschillende settings/ plantenbrouwsels gemaakt van chacruna bladeren en de caapi liaan) met over de duizend deelnemers beproefd dat deze masterplanten binnen de setting van DiVine de beste resultaten voor ons werk en de deelnemers heeft. Voor meer info zie de vraag "Is jullie setting sjamanistisch?"
14Is jullie setting sjamanistisch?
Wij noemen onszelf geen 'sjamanen' en dit is wat wij absoluut niet willen uitdragen. Onze begeleiders drinken GEEN ayahuasca mee tijdens de ceremonie. Na duizenden mensen te mogen hebben begeleid durven wij te zeggen dat het medicijn haar werk perfect kan 'uitvoeren' als je haar haar gang laat gaan. Veiligheid staat bij ons op 1 en ons team van begeleiders weet hoe te anticiperen op iedere situatie die zich voor kan doen. Het team van DiVine bestaat uit mensen die vanuit hun hart willen werken met het medicijn. De ceremonies bij DiVine worden gegeven vanuit een therapeutische insteek. Uiteraard is er bij ons veel ruimte voor het spirituele aspect en veel respect voor het medicijn uit de Amazone. Wij werken ook samen met de spirit van Ayahuasca (jurema). Maar wij werken niet op de traditionele (peruaans/ braziliaans etc) manier. Of onze setting sjamanistisch is perceptie. Je zou onze setting 'neo-sjamanistisch' kunnen noemen. Wij zijn dan ook niet ingewijd oid door een 'sjamaan' uit de Amazone, dit omdat wij een totaal andere manier van werken hebben en een ander medicijn (andere planten) gebruiken . Wel gebruiken wij traditionele invloeden (bijv muziek) Wij laten de spirit van de Ayahuasca (jurema) jouw proces bepalen en zijn er om jou te helpen maar wij beïnvloeden de energieën niet, er zijn verder geen groepsactiviteiten (behalve een korte sharing na afloop van de ceremonie). Dit is waar wij bewust voor hebben gekozen, ook omdat wij een brug willen vormen tussen het 'reguliere' therapeutische circuit en de helende werking van de plant. En omdat wij Ayahuasca zo down to earth en toegankelijk mogelijk willen maken, ook voor mensen die niet echt bekend zijn met het spirituele aspect. Wij gebruiken een ander medicijn (jurema) dan in de jungle. De ayahuasca uit de jungle is vanuit ons perspectief meer een medicijn waar een sjamaan de ceremonie dient te leiden, de ayahuasca (jurema) die wij gebruiken is meer een medicijn die het beste haar werk doet als je haar gang laat gaan (en als begeleider zorgt dat de setting veilig is). Voor meer info zie de vraag "Welke planten worden gebruikt voor Ayahuasca?"
15Ben ik weer in staat alles te doen de dag na de ceremonie?
Wij adviseren altijd om als het kan de dag erna vrij te houden. In principe ben je wanneer de Ayahuasca is uitgewerkt meteen weer helder en heb je ook geen kater. Maar het proces gaat ook na je ceremonie door, en er zijn soms veel emoties en inzichten langsgekomen, dus het is belangrijk dat je een beetje lief voor jezelf bent en zoveel mogelijk rust neemt in de dagen erna.
16Wat als ik erg zenuwachtig ben?
Het is heel normaal dat je het eng vindt en zenuwachtig bent! Iedereen heeft dat, dus dat is helemaal niet erg! Ons menselijk brein is gericht op controle en risicobeperking om ons zo veilig mogelijk te houden gedurende ons leven. Het onbekende is voor ons brein een moeilijk iets om mee om te gaan, laat staan om op te vertrouwen. Probeer Ayahuasca te zien als een diepe healing sessie die je ingaat. Wanneer je een lange healing krijgt, vertrouw je ook op je behandelaar. De spirit van de plant en de alwetende bewustzijnslaag willen jou healen en helpen. Alleen kunnen ze dat het beste wanneer jij je vertrouwen in hun legt en probeert geen verzet te leveren. Natuurlijk zul je in het begin moeten wennen aan alle sensaties, gevoelens en beelden die de Ayahuasca je geeft. Maar onthoud dat alles wat gebeurt een doel heeft in jouw helingsproces en een spiegel is. Het is moeilijk om de minder leuke gevoelens te voelen, maar alles wat je kunt doorvoelen en verwerken in de sessie komt niet meer terug. Je bent heel dapper wanneer je ervoor kiest om je over te geven, en deze moed zal beloond worden want de Ayahuasca geeft je altijd wat je nodig hebt!
17Mag ik iemand meenemen (die niet deelneemt) tijdens de ceremonie?
We begrijpen dat het voor jou best wel een ingrijpend iets is, we kunnen dit in principe helaas niet faciliteren. Dit is met name omdat het niet fijn zou zijn als je misschien wordt afgeleid in je proces en ook omdat we niet echt een ruimte hebben voor niet-deelnemers om te verblijven. Als laatste geldt dit ook vanwege de privacy van de andere deelnemers uit de groep. We hopen op je begrip daarvoor. Onze begeleiders zijn allemaal warme lieve mensen die jou met liefde steunen en bijstaan in jouw proces.
18Ik ben zelf healer/ sjamaan en wil graag helpen een ceremonie te begeleiden
Wij hebben in het verleden meegemaakt dat er deelnemers waren die tijdens een ceremonie voelden andere deelnemers te moeten 'healen' voor, tijdens en na de ceremonie mensen gingen 'lezen' en invloed op de energie probeerden uit te oefenen, wat voor de andere deelnemers een verwarrende invloed had. Wij zijn bekend met sjamanisme, maar kiezen er heel bewust voor de setting niet-sjamanistisch te houden. Wij hebben ervaren dat de planten die wij gebruiken hun werk het beste kunnen uitvoeren als je het haar gang laat gaan. Wij willen dat onze deelnemers die aan de ayahuasca ceremonie deel nemen blijven bij zijn of haar eigen proces en niet die van een ander gaan verstoren. Met alle respect voor onze helende collega's/ mediums/ sjamanen, dit is onze werkwijze en daar zullen wij niet van af wijken.
19Geven jullie ook thuis-ceremonies?
Deze geven wij zeker. Zie de knop 'thuis-ceremonie'.